Agentúra S&P zhoršila výhľad ratingu Maďarska na negatívny

22.03.2013 Celý región

Budapešť/Londýn (TASR) - Agentúra Standard & Poor's Ratings Services (S&P) vo štvrtok (21. 3.) znížila výhľad ratingu Maďarska.
Hlavným dôvodom je zhoršenie predvídateľnosti a dôveryhodnosti maďarského politického rámca, informovala S&P.
Agentúra zhoršila výhľad ratingu dlhodobých záväzkov krajiny rovnako ako maďarskej centrálnej banky (MNB) na negatívny zo stabilného. Negatívny výhľad signalizuje, že v prípade, ak sa dôveryhodnosť maďarskej politiky ešte viac zníži a politici podkopú strednodobé vyhliadky ekonomiky, alebo sa výrazne zvýšia náklady na obsluhu dlhu, môže prísť k zníženiu úverovej známky Maďarska hlbšie do špekulatívneho pásma.
S&P dnes zároveň potvrdila dlhodobý rating dlhodobých záväzkov Maďarska na úrovni BB a rating krátkodobých záväzkov na úrovni B. Agentúra tiež zhoršila hodnotenie v oblasti transferu a konvertibility na BBB- z BBB, čoho dôvodom je intervenčná politika maďarskej vlády.
Podľa S&P rozhodnutia maďarskej vlády vyvolávajú otázky týkajúce sa nezávislosti inštitúcií, ktoré majú na starosti reguláciu a dohľad, a tým aj ich dôveryhodnosti. Ako príklad uviedla nedávnu zmenu na čele MNB a sporné dodatky k ústave. Neortodoxná politika vlády, kam patrí napríklad dodatočné zdanenie niektorých sektorov, znižuje strednodobý rastový potenciál maďarskej ekonomiky tým, že klesá ochota bánk poskytovať úvery a chuť firiem investovať, varovala agentúra. To môže mať negatívne dôsledky na snahy o konsolidáciu verejných financií.
 

Vyberte región